Filosofie

Ben jij de eigenaar van je schaduw? Als mijn hersenen in jouw lichaam zouden zitten, ben ik het dan, of jij? Wat is leven? Wat is geluk? 

Ben jij de eigenaar van je schaduw? Als mijn hersenen in jouw lichaam zouden zitten, ben ik het dan, of jij? Wat is leven? Wat is geluk? Allemaal vragen die we gaan onderzoeken. Samen met een filosoof nadenken over vragen waar misschien wel niet direct een antwoord op is.

Je leert te vertellen wat je wereldbeeld is, hoe komt het dat je denkt zoals je denkt? Je gaat kijken naar je eigen gedachten, hoe deze verschillen van de andere kinderen van de groep, en het luisteren naar gedachten van andere kinderen en daarop reageren. Je mag voelen dat jouw argumenten er toe doen!

Marja van Rossum,  kinderfilosoof en schrijfdocent.

Nadenken over grote en kleine vragen, ze onderzoeken met je hoofd, je hart en je handen, het is en blijft bijzonder. Toen ik het filosoferen met kinderen ontdekte had ik meteen het gevoel dat ik ‘daar iets mee moest’. En zo ging het dus ook. Inmiddels filosofeer ik ruim 23 jaar iedere week met kinderen op een Delftse basisschool.

De vragen waarmee we aan de gang gaan zijn van alle tijden en alle leeftijden, zeg ik altijd. Van het geven en krijgen van cadeaus tot de vraag wat geluk nu eigenlijk is, of hoe je kunt weten wat goed is of slecht. We onderzoeken ze op allerlei manieren. Natuurlijk gaan we in gesprek met elkaar. Soms gaan we schrijven, tekenen, schilderen, bedenken we puzzels en raadspellen, of gaan we aan de slag met klei, of dans. 

Het leuke aan mijn werk? Het is steeds anders: de ene keer geef ik filosofietrainingen, de andere keer maak ik lesmateriaal of ontwikkel ik projecten. Ik werk samen met onderwijsinstellingen, bibliotheken, kunstinstellingen, musea, jeugdtheatergezelschappen en maatschappelijke organisaties.

Waar het kan combineer ik het filosoferen graag met mijn andere vakgebied; creatief schrijven. Klinkt het alsof ik het wel aardig druk heb? Ja, dat klopt. En toch: er is ook een thuis. Met een lieve man, twee volwassen kinderen die gelukkig redelijk in de buurt wonen en een slimme viervoeter waarmee ik graag wandel.

Meer weten? Kijk dan op www.grootdenkraam.nl of op mijn facebookpagina: https://www.facebook.com/filosoferenenzo

Direct aanmelden?

Herfstvakantie ochtend

09:00 - 13:30 uur

Herfstvakantie middag

13:30 - 17:00 uur

Bezoekadres

Lagendijk 130
2981 EN Ridderkerk
KvK nummer: 24449796
BTW nummer: NL820265317.BO2

Openingstijden

Ma-Vr 9.00 uur - 17.00 uur
Za-Zo Gesloten